Logo Maliyetlendirme İşlemleri
Logo Maliyetlendirme İşlemleri sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
-
Maliyetlendirme işlemi stok çalışma bilgileri üzerinden yapılmaktadır.
-
Cost'ta alım iade irsaliyeleri çıkış hareketi gibi görünmektedirler. Ancak maliyet hesapları yapılırken bunlar giriş olarak girilmektedir.
-
Cost Programı çalıştırıldıktan sonra alınana maliyet analiz raporlarında malın maliyetlerinin ve tutarlarının bir birlerine eşit olduğu görülecektir. Bunun oluşmasının nedeni ise Cost çalıştırıldıktan sonra çıkış fişlerinde ki birim fiyatlar ile çıkış tutarları bilgilerinin değişmesidir. Bunun sonucunda da birim fiyatın ambar bazında ki birim maliyete eşitlenmiş olmaktadır. Bunu önlemek için ambar fişlerinin seçilmeden Cost'un çalıştırılması gerekmektedir. Bunun olmasının sebebi ise maliyet analiz raporları hazırlanırken ambar fişindeki birim fiyatın dikkate alınmasıdır. Oysa Cost programı o fişin çıkış yaptığı ambardaki birim fiyatlarını dikkate almaktadır. Kullanıcılar sağlıklı bir maliyet sistemi oluşturmak istiyorsa o zaman ambar fişlerini Cost ile maliyetlendirilmelidir.
-
FIFO maliyet yönetimine göre Cost programının çalıştırılması durumunda bir çıkış hareketi birden çok giriş hareketi ile maliyetlendiriliyorsa o zaman maliyet analizi raporunda bu çıkış hareketleri birden çok kolonda gösterilir. Çünkü FIFO sisteminde her satır farklı bir birim fiyat ile maliyetlendirilmiştir.
Logo Maliyetlendirme İşlemleri Sırasında Dikkate Alınması Gereken Fiş Türleri
Logo Maliyetlendirme İşlemleri sırasında dikkat edilmesi gereken fiş türleri aşağıda belirtildiği şekildedir:
-
Satınalma İade İrsaliyesi
-
Perakende Satış İrsaliyesi
-
Toptan Satış İrsaliyesi
-
Konsinye Çıkış İrsaliyesi
-
Sarf Fişi
-
Fire Fişi
-
Ambar Fişi
-
Sayım Eksiği Fişi
-
Logo Maliyetlendirme İşlemleri sırasında dikkat edilmesi gereken son fiş ise Sayım Fazlası Fişi olmaktadır.